Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 26 lipca 2014

Ryż z cukinią i fenkułem na ostro




Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )

Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:

400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)
2 młode cukinie 
2 białe papryki
2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu
1 mały fenkuł
1/4 papryczka chili
100 g sera mozzarella
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 wiązanka natki pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

czwartek, 24 lipca 2014

Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii



Lubię krówki, szczególnie na talerzu :-P wiem, jestem bez serca, ale łączę 2 diety: bezglutenową i z niskim indeksem glikemicznym, i cóz zrobić ....mogę jeść głownie mięcho :-P A jesli polska wołowinka to i polskie porzeczki z ogórdka, jarmuż i mięta. Iście królewski obiad!


Składniki na 1 porcję burgera:
200 g wołowiny mielonej (dobrego gatunku)
1 łyżeczka przyprawy do kebaba od Edmir-pol albo kumin
sól, pieprz
1 garść posiekanej, świeżej mięty
2 łyżki zimnej wody

pozostałe składniki:
1 camembert
1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych)
1 łyżka cukru
1 mała cukinia
1 liść jarmużu do dekoracji

COOLmag 3 - bądź chwastolubny!

W trzecim, wakacyjnym numerze COOLmag od Stowarzyszenia Opolskiej Blogosfery Kulinarnej,  piszę o......chwastożercach! Podaję proste przepisy z wykorzystaniem pospolitych chwastów. Dzięki jedzeniu ich możemy sobie odchwaścić działkę, najeść się witaminek i zaoszczędzić na zakupach spożywczych ;) Zapraszam do przejrzenia naszego najnowszego numeru. Są w nim ciekawe wywiady, prezentacja opolskich "Mazur", letnie przepisy, choćby sposoby na "idealnego loda" ;)

w formie e-booka do ściągnięcia na dysk 


e-magazyn COOLmga


http://issuu.com/magazyn.coolmag/docs/coolmag_3_lato





poniedziałek, 14 lipca 2014

Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :)





Nie wiedziałabym, że w ogóle jest finał mistrzostw. Gdyby nie tablica na Facebooku wypełniona hasłami na temat mundialu, żyłabym nadal pełna nieświadomości, oglądając po raz setny serial "Friends" ;) Wróciłam dziś z Gór Stołowych i miałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) 

jest to wersja risotto bez winaSkładniki:


400 g ryżu arborio 
1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła 
200 g sera gorgonzola 
1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
400 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
świeżo mielony pieprz
sól
50 g parmezanu