Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 24 czerwca 2014

Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3

W zeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM FAN PAGU MOZNA ZOBACZYĆ CAŁĄ GALERIĘ ZDJĘĆ Z IMPREZY). Przygotowania trwały miesiącami, żeby tylko stworzyć na ten dzień, sprzyjające warunki do spędzania lata w mieście Była happie fotobudka, warsztaty winiarskie, kawowe, piwowarskie, dietetyczne, slow food, pokaz gotowania zwycięzcy 1 edycji Hell's Kitchen Łukasza, Pauliny i Adama Czapskiego. Casting do drugiej edycji Piekielnej Kuchni. Eko Targ, akcja wymiany książek. I wiele konkursów z nagrodami. To był bardzo intensywny i satysfakcjonujący dzień. Po którym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :)


Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :)

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki tortowej
150 g masła pokrojonego w kostkę

3 łyżki cukru pudru
1 duże jajko
1 łyżka śmietany

szczypta soli

 Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
200 ml mleka
100 g masła w temparaturze pokojowej

+ ulubione owoce
Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania jednolitej masy. Można dodać z 1 łyżkę smietany lub mleka. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.  W tym czasie nagrzewamy piekarnik do do 190℃. Na stolnicy rozwałkujemy ciasto o grubości ok. 3 cm, podsypując mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki.  Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem.  Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. 

krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane w przepisie (czyli około 200 ml). Dokładnie wystudzić. Utrzeć go z masłem na gładki krem budyniowy. zalać babeczki wystudzonym ale ejszcze ciepłym kremem. Udekorować dowolnymi owocami. U mnie ananas, kiwi, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, maliny.

ZDJĘCIA DZIĘKI UPRZEJMOŚCI: Arkadiusza Kornackiego, Michała Nowika, Krzystofa Ścisłowicza





6 komentarzy:

  1. mamoooooo!!!! te babeczki wyglądają lepiej niz z najlepszej cukierni:):) chcę je chcę je!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki super:)a ekipy,z ktora pracowalas...zazdroszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapitalnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Życzę dalszych sukcesów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Alee piękne :) szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/20/2014

    Przygodę z deserami dopiero zaczynamy. Na naszym blogu http://www.niebojem.pl/ tworzymy przepisy dla osób którzy zaczynają przygodę z kuchnią. Bardzo dziękujemy za inspirację i zapraszamy do nas. Chętnie poznamy opinie bardziej doświadczonych pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń