Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 31 marca 2013

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie

jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutaj

Podstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutaj

Składniki: 
Naturalny zakwas z mąki żytniej
30 dag wędzonego boczku
4 białe, surowe kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
100 ml śmietany (wystarczy 12 %)
Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość

1.
Do garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok.  20 minut a po tym czasie dodać kiełbasy. Gotować kolejne 15 minut.
2.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną masła. Dodać do zupy.
3.
Zakwas wlać do zupy, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chrzanem.
4.
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy (zahartować) wlać do garnka, dodać suszony majeranek. Kiełbasę i boczek wyjąć z zupy, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni i podawać z zupą. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, można zaserwować w chlebie.

gotujemy wywar na wędzonym boczku
wielkanocny żurek

2 komentarze:

  1. ale wspaniałe!
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u Ciebie też widziałam tę zupkę :) wesołych i pogodnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń